Η Εφταλού είναι χωριό του Δήμου Δυτικής Λέσβου του Νομού Λέσβου.

Απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την Μήθυμνα ,όπου βρίσκεται στις βορειότερες ακτές του νησιού και είναι απέναντι από τα τουρκικά παράλια

Η Εφταλού περιλαμβάνει θερμές πηγές, μικρούς κολπίσκους και βοτσαλωτές παραλίες οι οποίες είναι “βραβευμένες” και με Γαλάζια σημαία

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωρίου είναι 34 και κυρίως ασχολούνται με τον τουρισμό την καλοκαιρινή περίοδο και το ψάρεμα.

Λόγω της ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας του νησιού, συγκεκριμένα στην Εφταλού, άνοιξαν ρωγμές στο έδαφος και έπειτα αναβλήθηκαν τα ιαματικά νερά στην επιφάνεια.

Από τη αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τις πήγες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα το νησί της Λέσβου γνώρισε προφανή πνευματική και οικονομική ανάπτυξη, επίσης πληθώρα και η ποιότητα των ιαματικών πηγών της Λέσβου όπου προσέλκυε μεγάλο μέρος των αστών της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της ακμάζουσας Σμύρνης.

Στην σημερινή τους μορφή οι ιαματικές πήγες της Εφταλούς είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα πανελλαδικής οθωμανικής τεχνοτροπίας καθώς και η κλειστή δεξαμενή με τρούλο, όπου χρησιμοποιούνται για μεικτά μπάνια από τους λουόμενους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Επιπλέον συναντάται ο σπάνιος συνδυασμός ζεστού νερού των λουτρών με το παγωμένο νερό της θάλασσας που εφάπτεται με το κτίσμα. Το όνομα άλλωστε Εφταλού ή «Ευθαλού» σημαίνει «πρασινίζω καλά». Οι ιαματικές πηγές Εφταλούς έχουν θερμοκρασία (Θ:43,6 – 46,50C) και ενδείκνυνται για τη θεραπεία: ρευματισμών, αρθριτισμού κ.α. Ας σημειωθεί ότι στην παραλία της Εφταλούς κάθε χρόνο απονέμεται η γαλάζια σημαία.